Gedragscode SPPD geaccrediteerde leden
Inleiding
Het doel van de gedragscode is het professioneel functioneren van de SPPD leden te beschrijven, zodat zij verantwoord kunnen werken. Het professioneel functioneren van de SPPD leden betreft het beroepsmatig werken met dieren, de eigenaren en de samenleving.
Ieder geaccrediteerd lid van de SPPD heeft bij het aanvragen van accreditatie verklaart zich volledig te houden aan deze gedragscode.
In geval van een vermeende overtreding door een SPPD lid kan een cliënt of collega een klacht indienen bij de SPPD.
De gedragscode heeft geen wettelijke grondslag maar kan in juridische procedures als ontlastende of belastende factor worden meegewogen in de oordeelsvorming.
Normen en waarden:
-
Het welzijn van het dier moet de hoogste prioriteit hebben.
- Leden zullen de privacy van hun klanten respecteren en nooit vertrouwelijke informatie
verstrekken aan derden zonder toestemming, ‘zoals ook geregeld in de AVG wetgeving. Verzamelen van bewijs indien dit wettelijk is vereist als er vermoeden van mishandeling/verwaarlozing is, is wel toegestaan en mag overgedragen worden aan de betreffende Bij vermoeden van mishandeling en/of verwaarlozing zullen de leden gepaste instanties inschakelen. - Leden moeten op een deskundige, respectvolle en begrijpelijke manier communiceren met de cliënten.
- Leden moeten hun professionele grenzen erkennen. Indien nodig verwijst een SPPD lid door naar een door SPPD erkend GT-er. Of daar waar een gezondheidsprobleem zich voordoet, verwijzen naar een dierenarts. Er zal contact blijven over desbetreffende eigenaar/hond combinatie.
- Leden zijn integer, ze zijn eerlijk, betrouwbaar, oprecht en nemen hun verantwoording voor hun eigen gedrag en handelen.
- Leden laten zich niet in met praktijken die de wet overschrijden of algemeen aanvaardbare regels van fatsoen te buiten gaan.
- Leden zijn collegiaal en zullen de mening van anderen respecteren en zich onthouden van uitlatingen op welke wijze dan ook (bv. Social media).
Professionaliteit staat hoog in het vaandel binnen de SPPD.
- Alle leden van de SPPD zijn verplicht zich op de hoogte te houden van ontwikkelingen binnen hun vakgebied, zij volgen bij- en nascholingen, nemen deel aan bijeenkomsten.
- Drie jaarlijks moeten zij de voorgeschreven nascholingspunten overdragen om ook in de toekomst SPPD lid te mogen blijven.
- Het SPPD lid mag een collega discreet en respectvol erop wijzen wanneer deze in strijd handelt met de gedragscode.
In de praktijk:
- Het werken met dieren gebeurt met respect voor het dier op een verantwoordelijke wijze en volgens de laatste inzichten, mits vrij van correctie/dwangmiddelen en in lijn met het bevorderen van een positief dierenwelzijn.
- De trainingsmethoden en hulpmiddelen dienen effectief en diervriendelijk te zijn. Hier doelt de SPPD op het bekrachtigen van gewenst gedrag met behulp van beloningsgerichte technieken.
- Leden houden zich aan gemaakte afspraken, zijn op tijd, kleden zich passend, roken niet tijdens de uitoefening van hun werk en nuttigen geen drugs of alcohol tijdens het werk of voor het vervoer van dieren.
- Leden voelen zich verantwoordelijk voor de veiligheid van de betrokken dieren, anderen en zichzelf.
- Leden zorgen voor goede, verantwoorde en diervriendelijke (hulp)materialen, en gaat daar ook op een verantwoordelijke wijze mee om. Tijdens de uitoefening van het werk worden geen correctie- of dwangmiddelen gebruikt q. een dier op wat voor wijze dan ook in meer of mindere mate pijn of lichamelijk letsel wordt toegebracht.
Je kunt de gedragscode hieronder ook downloaden